Pikéthy Konzi
Iskola

Jazz tanszak

A jazz tanszak a legújabb tanszak az iskolában, de így is számos eredményt tudhatunk magunk mögött. Növendékeink több versenyen arattak sikereket itthon és külföldön egyaránt, legtöbb diákunk pedig sikeresen felvételizett valamelyik hazai vagy európai akadémia, főiskola jazz szakára. A tanszakon tanító, fiatal tanárok elismert, aktívan koncertező jazz-zenészek is. Kis létszámunkból is adódik az a családiasság, amely tanszakunkat jellemzi — ez a légkör a tanítási órákban és az egyéb közös programokban (koncertlátogatások, kurzusokon való részvétel, közös tanár—diák koncertek és jam sessionök) is megnyilvánul.

Kiket várunk?

Tanszakunk elsősorban azokat a diákokat várja, akik már ismerik és szeretik a jazz műfaját és tanultak valamennyit (zeneiskolában vagy magánórákon) jazz-zenét, valamint eljutottak a zeneiskola utolsó osztályának megfelelő vagy azt megközelítő klasszikus vagy jazz-zenei hangszeres, ill. énektudás birtokába.

Azonban, mivel egyelőre kevés helyen működik zeneiskolai jazz-oktatás, olyan diákok is jelentkezhetnek tanszakunkra, akik korábban még nem tanultak jazz-zenét.

Ha már van zeneiskolai vagy annak megfelelő hangszeres előképzettséged klasszikus zenéből, de érdekel a jazz műfaja, szoktál improvizálni, saját ötleteket játszani, akkor bátran vedd fel tanárainkkal a kapcsolatot, és gyere el nyílt napjainkra vagy egyéb konzultációs alkalmakra! Ha a fentiekből magadra ismertél, mindenképpen érdemes időben meghallgatásra jelentkezned a hangszered szerinti tanárunkhoz, hiszen sokszor akkor is meg tudjuk állapítani, hogy milyenek az improvizációs képességeid, ha még sosem játszottál jazzt.

Ha még nem ismered a jazz-zenét:

Ha még nem is tanultál jazz-zenét, mielőtt iskolánkba jelentkezel, fontos, hogy megismerkedj a műfajjal. Az interneten napjainkban már szinte minden fontosabb jazz-lemez megtalálható, és rengeteg koncertet is meg lehet nézni. Tehát: hallgass sok zenét!

Szerencsére már Magyarországon is egyre nagyobb koncertélet van a jazz műfajában is: a budapesti és vidéki jazz-klubokban hétről hétre magyar és külföldi előadók, és egyre gyakrabban a műfaj legnagyobb világsztárjainak koncertjeiből lehet válogatni. Néhány a legfontosabb budapesti jazz-helyszínek közül: Budapest Jazz Club, BMC Opus Jazz Club, iF Café, Jedermann, Nyitott Műhely, a nagyobb koncerthelyszínek közül pedig a Müpa és a Zeneakadémia. Tehát: járj koncertekre!

A jazz-zenével és a stílus iránt érdeklődő fiatalokkal való megismerkedés legjobb alkalmai a nyári jazztáborok. Ilyenekből most már több is van az országban, a két legjelentősebb, ahol a már tanszakunkon tanuló növendékek is rendszeresen megfordulnak. A legnagyobb ezek közül szombathelyi Lamantin Improvizációs Tábor, de szívből ajánljuk a bodajki Jazz Tábort is, amelyen iskolánk tanárai is tanítanak. Tehát: vegyél részt jazztáborokban!

Ha felkeltettük érdeklődésedet, vagy további kérdéseid vannak, bátran fordulj tanárainkhoz!

Specifikus tantárgyaink

A jazz tanszakos növendékek alacsonyabb óraszámban tanulják a klasszikus zenei kötelező elméleti tárgyakat (szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet), de a hangszeres, ill. énekes (főtárgy) órán kívül több jazz-zenei kapcsolódó tantárgy is segíti őket zenei fejlődésükben:

  • A zenekar és kamarazene órák a legfontosabbak a főtárgy után, hiszen a jazz alapvetően zenekari műfaj. A növendékekből hangszerüktől függően 3-4-5 fős együttesek alakulnak, amelyekben szükség szerint gyakran maguk a tanárok is részt vesznek. Az órákon igazi műhelymunka folyik, amelyekről azután jó hangulatú tanszaki koncerteken adnak számot a zenekarok.
  • Az improvizáció a jazz egyik legfontosabb eleme. Improvizációs gyakorlat óráinkon a növendékek speciális feladatokon, a rögtönzés alapelveinek megismerésén és a zenei eszköztár fejlesztésén keresztül teljesíthetik ki zenei kreativitásukat.
  • A jazz-elmélet tantárgy a zenéléshez szükséges háttértudást és készségeket hivatottak fejleszteni. A jazz-elmélet órákon a jazzben használt akkordokkal, harmóniamenetekkel, skálákkal, tehát a zenei építőkövekkel és rendszerekkel ismerkednek meg a növendékek, valamint az ezekben való biztos eligazodást és a zenélésben való használatukat segítő készségeket felesztik (hallás- és ritmusgyakorlatok, stb.). E tantárgy különösen is fontos, mivel mind a budapesti Zeneakadémián, mind a világ többi jazz-oktatási intézményében elméleti felvételi vizsgát is tartanak.
  • Iskolánkban minden nem zongora szakos növendék a kötelező zongora keretében tanul meg játszani azon a hangszeren, amely felépítésénél fogva a legalkalmasabb az akkordjátékra és ezáltal az elvont zeneelméleti összefüggések megértésére. A jazz tanszakos diákok azonban az alapozó klasszikus zongora tanulmányok után kötelező jazz zongorát is tanulnak. Ezen az órán a jazz alapvető akkordjait, akkordmeneteit tanulják meg, egyszerűbb jazz-standardek játékán keresztül, a legügyesebbek pedig még a zongorán való improvizációval is megpróbálkozhatnak. A tantárgy a jazz-elmélethez és jazz-szolfézshoz hasonlóan felvételire is felkészít, hiszen több zeneakadémián, főiskolán (köztük a budapestin is) alapszintű zongoratudásról is számot kell adni a felvételin.
  • A jazz-történet a jazz legfontosabb stíluskorszakaiba nyújt betekintést, valamint a növendékek megismerkednek a műfaj legnagyobb előadóival, szólistáival, sok-sok zenehallgatáson és érdekes történeten keresztül.

Szakjaink, tanáraink és felvételi követelmények

© MMXX Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2019. december 27.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola