Pikéthy Konzi

Consort Zenei Alapítvány Vác Online Madách Imre Művelődési Központ, Vác
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

A Free Style Chamber Orchestra jazz-koncertje Vácott

2007. október 26. péntek 17:12

November 12-én, hétfőn a Bartók Béla Zeneiskolában ad koncertet az iskolánk jazz-zongora tanára, Nagy János által vezetett Free Style Chamber Orchestra. A zenekarnak már a felállása is szokatlan, hiszen egy komplett jazz-kombó és vonószenekar játszik együtt, fafúvósokkal kiegészítve. Ezzel az izgalmas összeállítással a jazzben megszokott harsány big band megszólaláshoz képest új, egészen finoman árnyalt hangképet alakítottak ki, amely a jazz-előképzettséggel nem rendelkező hallgatók számára is befogadhatóvá teszi a máskor hűvösnek és absztraktnak tűnő jazz és kortárs darabokat.

Az együttes az eddig eltelt időben részese lett a hazai koncertéletnek, felléptek a nevesebb fesztiválokon. (Mol Jazz Fesztivál, Kaláka Fesztivál, Sziget Fesztivál, Kapolcsi Művészeti Fesztivál stb.) 2006-ban a Budapesti Fringe fesztivál egyik fődíját nyerte a zenekar, mely egy önálló koncert a 2007-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon az Uránia Filmszínházban.

2006 tavaszán jelent meg az együttes első CD-je „Pop Music” címmel a Classic Sound records gondozásában. Az albumon a címadó dalon kívül – mely Borlai Gergő és Lukács Péter szerzeménye – Nagy János kompozíciói hallhatók.

Az együttes zeneszerzője és művészeti vezetője Nagy János a hazai jazz élet egyik kimagasló alakja. A Krakko Jazz Juinors versenyen 1. helyezést, a Getxo Nemzetközi Jazzfesztiválon a „legjobb szólista”-díjat, 2003-ban pedig az „Év hangszeres szólistája”-ként eMeRton-díjat nyert. 2005-ben Artisjus díjat vehetett át. Eddigi pályafutása során többek között az alábbi zenészekkel játszott együtt ill. készített felvételt: Alex Acuna, Arnie Somogyi, Ben Castle, Bernard Maseli, David Murray, Dave Samuels, Dewey Redman, Krzysztof Scieranski, Garry Willis, Paco Sery, Sangoma Everett, Tony Lakatos, Winston Clifford. Saját triójával (mely a FSCO ritmusszekciója is egyben), a 2001 évi Mediawave Fesztiválon együtt játszottak a világhírű David Murray szaxofonossal. A Gramofon Magazin kritikusai a koncertet az Év Jazz eseményének szavazták. 2002 májusában Dewey Redman volt az együttes partnere.

A FSCO céljai között szerepel, hogy az értékeket közvetítő kortárs zene ne csak egy nagyon szűk réteg számára legyen feldolgozható, hanem – csaknem minden zenetörténeti korszak gyakorlatához hasonlóan – mindennapi életünk részévé válhasson. A koncertek során fontos szerepet kap az improvizáció, melynek kapcsán a FSCO célja az is, hogy – a mindenkori zenei élményen túlmenően – új értelmet adjon a „kamarazenekari hangverseny” fogalmának. A FSCO hangsúlyt kíván fektetni minél több magyar zeneszerző azon kompozícióinak bemutatására is, amelyek illeszkednek a koncertjeiken megszólaló zenei környezetbe.

© MMXVIII Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2007. október 26.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola