Pikéthy Konzi

Consort Zenei Alapítvány Vác Online Madách Imre Művelődési Központ, Vác
Hírek / Koncertek

Vissza a listához

Huszár Anita a Nemzetközi Monteverdi Énekverseny győztese

2007. február 26. hétfő 19:30

Öt magyar operaénekes, köztük iskolánk tanára, Huszár Anita nyerte meg a Veronában rendezett Nemzetközi Monteverdi Énekversenyt. Ezúton is gratulálunk győzelméhez! Az alábbiakban a Magyar Állami Operaház honlapjának cikkét idézzük a versenyről.

Öt magyar énekes ünnepelhette a színpadon az Opera születésnapját Monteverdi L'Orfeo című operájának szerepeiben. A díszelőadást, amely a nemzetközi énekverseny záróakkordja volt, napra pontosan, azaz 2007. február 24-én tartották, a bemutató 400. évfordulóján, Mantovában. 1607. februárjában itt volt ugyanis az ősbemutató, igaz, a Gonzaga Palota tükörtermében, hisz akkor még nem állt Mantova gyönyörű kis színháza, a Teatro Bibiena, amelyet Mária Terézia építtetett, és ahol a 14 éves Mozart adott szóló zongorakoncertet.

Az Orfeo szerepeire hirdette meg az Unesco (I. I. O. P. Istituto Internazionale per L'Opera e la Poesia) azt a nemzetközi énekversenyt, amelyre mintegy 250 versenyző nevezett Európán kívül Kínából, Dél-Koreából, az Egyesült Államokból és Dél-Afrikából is. Ezt képezte le a nemzetközi zsűri is – a továbbjutó országoknak egy-egy képviselője alkotta a testületet, valamint az olasz előadás karmestere, rendezője, alkotói.

A magyarországi előválogatóra 29 operaénekes, illetve zeneakadémista jelentkezett, a versenyzőknek két Monteverdi-áriát kellett elénekelni a zsűri elott. A zsűri tagjai Csengery Adrienne, P. Szabó Anikó, Romhányi Ágnes és Vashegyi György voltak, elnöke pedig Gianfranco De Bosio, az UNESCO operai és költői szakosztályának elnöke, világhírű rendező, a veronai Aréna legendás főintendánsa volt.

A középdöntőt Veronában rendezték, ide 60 versenyző utazhatott, az egyes országokban megrendezett elődöntők továbbjutói: Magyarországról tizenegyen. A döntőbe hat magyar versenyzőt juttatott a zsűri, az öt győztes Hegyi Barnabás, Huszár Anita, Megyesi Zoltán, Miks Adrienn és Várhelyi Éva. Csereklyei Andrea győzelme mindössze egy szavazaton múlott, teljesítményét pedig kiemelte Raina Kabajvanska, a zsűri elnöke.

A verseny befejezése után, február 17-én a győztesek díszkoncerten mutatkoztak be a veronai közönség előtt, a 24-i félig szcenírozott díszelőadáson pedig jelen volt a világsajtó. Ennek nyomán a versenyről számos újságcikk jelent meg a nemzetközi sajtóorgánumokban, többek között beszámolt róla az International Herald Tribune, az El Pais, az olasz lapok szinte mindegyike, a New York Times pedig egy egész oldalas írást szentelt neki.

Forrás: www.opera.hu

A verseny díjazottjai

© MMXVIII Váci Bartók—Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola | Utoljára frissítve: 2007. május 4.
Oldaltérkép | Impresszum | Kapcsolat | Technikai információk és hibabejelentés | Zeneiskola